Mitä tehdä, jos en saa nukutuksi?

Huono unenlaatu vaikuttaa elämääsi. Tässä on 24 yksinkertaista vinkkiä, jotka helpottavat heräämistä aikaisin aamulla – toivottavasti saat jatkossa 8 tuntia unta luonnollisesti nämä luettuasi.

Nukkumisongelmien syy voi olla monimutkainen. Meillä kaikilla voi olla joskus univaikeuksia, ja liian vähän unta vaikuttaa terveyteemme sekä henkisesti että fyysisesti. Mutta voit tehdä useita asioita saadaksesi paremman unen.

Noudata alla olevia neuvoja ja tee öistäsi parempia:

1) Älä ole kärsimätön, jos et nukahda heti, kun olet asettanut pään tyynyyn. Se on normaalia, että sinulla voi kestää jopa 20 minuuttia ennen kuin nukahdat.

2) ”Apua – en voi nukkua!” – heräät keskellä yötä ja et pysty enää nukkumaan. Mutta muista, että olet jo nukkunut jonkin aikaa, kun menit nukkumaan, joten ole kärsivällinen ja yritä nukahtaa uudelleen myös yöllä heräämisen jälkeen.

3) Mitä pitäisi tehdä, jos et saa nukutuksi? Jos et pysty nukahtamaan seuraavan 30 minuutin aikana, voit myös nousta ylös. Tee jotain aivan erilaista. Viikkaa vaatteita, lue kirjaa jne., Mutta muista – vältä kirkkaita näyttöjä matkapuhelimelta ja tietokoneelta!

Lue myös: Opas reseptivapaista univalmisteista

4) Mene takaisin sänkyyn. Rentoudu kehossasi, keskity hengitykseen ja kerro itsellesi, että olet väsynyt.

5) Sammuta kaikki valot ja äänet, jos et ole vielä tehnyt niin. Voit myös kokeilla unimaskia, jos sinulla ei ole tiukkoja verhoja.

6) Säädä lämpötila. Se saattaa kuulostaa kylmältä, mutta kansanterveyslaitoksen mukaan 14-(18) astetta on ihanteellinen lämpötila makuuhuoneessa. Ehkä kannattaa kokeilla?

7) Onko sinun vaikea nukahtaa, jos ympärilläsi on täysin hiljaista? Sitten voit kokeilla ns. Valkoista kohinaa. Valkoinen kohina voi olla esimerkiksi sateen ääni, tuuletin jne. Nämä äänet löytyvät helposti sovelluksista ja niiden pitäisi helpottaa nukahtamista.

8) Monet eivät saa nukutuksi ajatusten takia. Kokeile ajatella positiivisia ajatuksia niin paljon kuin voit sen sijaan, että ottaisit huolet ja stressin mukaasi sänkyyn. Myös huolten kirjaaminen ylös paperille voi auttaa ennen nukkumaanmenoa.


9) Voit myös yrittää häiritä itseäsi. Älä keskity siihen, että olisit mieluummin nukkunut. Ajattele sen sijaan näitä toimina, jotka sinun on tehtävä säännöllisesti.

10) Meillä kaikilla on erilaiset toleranssit kofeiinille. Vältä kofeiinipitoisia juomia tunteja ennen nukkumaanmenoa.

11) Voit myös kokeilla reseptivapaita univalmisteita, kuten 8hours, saadaksesi hyvän ja syvän unen. Ravintolisä, kuten 8hours (8tuntia) sisältää 1 mg melatoniinia, joka on kehon oma unihormoni.

Lue myös: Suuri melatoniiniopas hyvään uneen!

12) Hyvä vinkki voi olla kehon rauhoittaminen muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Voit esimerkiksi kokeilla joogaa tai muita rentoutustekniikoita tai juoda kupillisen lämmintä yrttiteetä.

Tutkimukset osoittavat, että hyvä unihygienia ja hyvät tavat ovat tärkeitä syvälle unelle. Tässä on joitain asioita, joita voit tehdä itse.

Mitä tehdä, kun et saa nukutuksi?

13) Yritä muodostaa hyvä nukkumistapa. Mene nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja nouse säännöllisinä aikoina. Optimaalisesti sinun tulisi antaa kehollesi 8 tuntia unta joka yö.

14) Jos tarvitset pienet voimaannuttavat päiväunet, niiden ei pitäisi olla pidempiä kuin 10-20 minuuttia.

15) Varmista hyvä makuuhuoneympäristö. Pidä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Sänky tulisi mukauttaa fyysiseen kehoon ja painoon. Valitse tyyny, joka tarjoaa hyvän mukavuuden.

16) Lisää kuntoilua päivittäin. Säännöllinen liikunta on hyödyllistä terveydellesi ja helpottaa myös nukahtamista yöllä.

17) Sammuta ääni matkapuhelimestasi ja sijoita se mieluiten toiseen huoneeseen. Tämä helpottaa matkapuhelimen jatkuvaa tarkistamista yön aikana. 

18) Vältä syömästä suuria aterioita juuri ennen nukkumaanmenoa. Kofeiinin lisäksi on viisasta välttää teobromiinia (kaakao ja suklaa) sisältäviä ruokia.

19) Vältä tupakointia.

20) Yritä välttää alkoholin käyttöä. Alkoholi voi auttaa nukahtamaan nopeammin, mutta vain unen alkupuoliskolla. Unen toinen puoli häiriintyy vakavasti ja unen laatu on yleisesti huonompi.

21) Jotkut ihmiset eivät pysty nukkumaan kumppaninsa kanssa. Koskeeko tämä sinua? Saatat olla herkkä liikkeille ja äänille. Jos ongelmana on, että kumppani kuorsaa, voit kokeilla korvatulppia. Vai onko ongelmana se, että nukut sinulle vieraassa sängyssä, jota voi helpottaa oman tyynyn mukaan ottaminen ja käyttäminen.

Lue myös: Miksi REM-uni on niin tärkeää?

22) Kuuntele rauhallista musiikkia, tee venytysharjoituksia tai lue kirjaa. 

23) Jos mikään näistä vinkeistä ei auta, sinun voi olla hyvä keskustella lääkärisi kanssa. Saatat tarvita unilääkitystä.

24) Kuinka nukkua, jos et ole väsynyt? Hyvä vinkki: Älä mene nukkumaan ennen kuin olet uninen. Voi olla houkuttelevaa mennä nukkumaan tavallista aikaisemmin, jotta voisit nukkua erityisen pitkään. Ongelmana on, että ellet nukahda, keho alkaa yhdistää sängyn uneliaisuuden sijasta hereillä oloon. Siten on parempi odottaa, kunnes olet väsynyt.

Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, melatoniinivalmiste 8hours voi auttaa sinua: Lisäämällä melatoniinia kehoon yhdessä teaniinin, kamomillan ja B6-vitamiinin kanssa, sinun on helpompaa nukkua syvää ja hyvää unta sekä herätä terveellä ja virkeällä keholla ja mielellä!

8hours

Kokeile 8hoursin 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.