Nukutko huonosti? 8 syytä uniongelmiin

Muista, että ei ole harvinaista nukkua huonosti satunnaisesti. Jos kuitenkin koet jatkuvasti huonoa unta, sillä voi olla seurauksia ja se voi vaikuttaa terveyteesi. Tunnistatko itsesi joistakin seuraavista kohdista?

Uniongelmat voivat saada sinut heräämään yöllä, nukkumaan päivällä ja ehkä tuntemaan itsesi huonovointiseksi tai kuin jyrän alle jääneeksi aikaisin aamulla.

Huono uni voi lopulta vaarantaa työkykysi ja tuottavuutesi. Tunnet olosi huonommaksi ja pahimmillaan elämänlaatusi heikkenee.

Mutta jotkut pienet huomiot päivän aikana voivat saada sinut nukkumaan paremmin. Tässä artikkelissa tarkastelemme kahdeksaa yleistä syytä huonoon uneen.

Selvitä myös unitaulukosta, kuinka paljon unta tarvitset!

1. Vältä iltatreenejä

Rauhallinen kävely koiran kanssa tekee hyvää, mutta vältä aktiviteettia, joka nostaa sykettä liikaa illalla. Ehkä voit lisätä kovan treenin aikaiseen aamuun tai tehdä sen päivällä? Liikunta auttaa stimuloimaan hermostoa, jolloin sekä kehon lämpötila että syke nousevat ja se voi vaikeuttaa nukahtamista. Vältä siksi liikuntaa 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa!

2. Alkoholi ennen nukkumaanmenoa

Viinilasin täyttäminen voi olla houkuttelevaa pitkän päivän jälkeen. Ja itse asiassa se voi saada sinut nukahtamaan nopeammin. Mutta tutkimukset osoittavat, että pienetkin alkoholimäärät voivat aiheuttaa häiriöitä unisykliisi. Ensisijaisesti REM-uni häiriintyy, eli vaihe, jossa uneksit. Tuloksena on levoton uni ja heräät useita kertoja yön aikana.

Lue myös: Miksi REM-uni on niin tärkeää

3. Onko makuuhuone liian kuuma?

Charlottesvillen neurologian ja unilääketieteen johtajan Christopher Winterin mukaan makuuhuoneen lämpötilan tulisi olla 60-67 Fahrenheit-astetta eli n. 15-19 Celsius-astetta optimaalisen unen saavuttamiseksi. Yli 24C (75F) asteen ja alle 12C (54F) asteen lämpötilat voivat häiritä unta. Jos makuuhuoneessa on liian kylmä, voit käyttää paksuja sukkia tai laittaa lämpöhuovan lakanan alle.

Viileä huone tarjoaa parempaa huoneilmaa ja parempaa unta, ja lisäksi sillä on positiivinen vaikutus aineenvaihduntaan. Tämä voi muun muassa aiheuttaa sen, että poltat enemmän kaloreita.

Voit myös kokeilla nukkua alasti vaikutuksen optimoimiseksi!

4. Pää täynnä ajatuksia

Onko sinulla pää täynnä ajatuksia, kun menet nukkumaan?

Yleisin syy huonoon uneen ja unettomuuteen ovat huolet ja stressi. Kun menemme nukkumaan ja on täysin hiljaista eikä mikään häiritse meitä, on helppo antaa mielemme vaeltaa, usein negatiiviseen suuntaan.

Voit ratkaista tämän seuraavasti:

Kirjoita huolesi ylös ennen nukkumaanmenoa. Sano sitten itsellesi, että sinun ei tarvitse juuri nyt miettiä asiaa enempää, mutta käsittelet sen huomenna.

Jos et vieläkään saa unta, voit yhtä hyvin nousta sängystä ja tehdä jotain muuta. Mutta vältä kirkasta valaistusta, koska se estää unihormoni melatoniinia.

Lue myös: Suuri melatoniiniopas hyvään uneen

Kokeile mindfulnessia ja meditaatiota. Sinun ei tarvitse olla joogan asiantuntija tai istua tuntikausia matolla. Tutkimusten mukaan mindfulness voi parantaa unen laatua.

5. Kofeiini myöhään illalla

Tiesitkö, että kofeiinin puoliintumisaika on noin 5 tuntia? Kofeiini imeytyy suoliston läpi ja saavuttaa huipputason noin 30-45 minuutin kuluttua. Jos esimerkiksi juot 40 mg kofeiinia, sinulla on 20 mg kofeiinia kehossasi viiden tunnin kuluttua.

Siksi kuppi kahvia myöhään iltapäivällä voi häiritä untasi.

Kupillinen kahvia sisältää 100–120 mg kofeiinia. Puoli litraa kokista sisältää 47,9 mg kofeiinia.

Yritä pysyä alle 400 mg kofeiinimäärässä joka päivä ja välttää kahvia klo 17.00 jälkeen tai vähintään seitsemän tuntia ennen nukkumaanmenoa.

6. Sängyn jakaminen

Nukkuminen voi olla vaikeaa, jos sinulla on kumppani, joka kuorsaa äänekkäästi. Kuorsaavan äänitaso voi olla jopa 50-100 desibeliä. Se on yhtä paljon kuin poran ääni!

Tai ehkä sinulla on lapsi tai eläinystävä sängyssä, joka liikkuu paljon yön aikana?

Jos kumppanisi kuorsaa, harkitse nukkumista erillisissä huoneissa – tai pyydä kumppaniasi nukkumaan kyljellään, ei selällään. Voit myös kokeilla korvatulppia tai vastamelukuulokkeita desibelitasojen pienentämiksi.

On myös olemassa valkoisen kohinan mobiilisovelluksia, jotka voivat vähentää kuorsauksen ääntä.

7. Liikaa valoa

Oletko kuullut unihormoni melatoniinista? Se on hormoni, joka tekee sinut väsyneeksi ja uneliaaksi illalla, mutta valo estää melatoniinin tuotantoa. Siksi sinun ei pitäisi altistaa silmiäsi kirkkaalle valolle, ei lukuvalolle eikä tv:n tai ikkunoiden valolle ennen nukkumaanmenoa.

Jos ikkunoistasi tulee paljon valoa, voit ripustaa pimennysverhot.

Sammuta mieluiten kaikki valonlähteet tuntia ennen nukkumaanmenoa tai kokeile melatoniini-ravintolisää, kuten 8hours.

Lue myös: 8hours on auttanut tuhansia unettomia

Voit ratkaista ongelman myös käyttämällä unimaskia. Sitten voit nukkua hyvin, myös täydessä päivänvalossa. On olemassa erilaisia unimaskeja, joten etsi yksi, joka on mukava ja helppo säätää. 

PS: Joka päivä kannattaa saada vähintään 30 minuuttia päivänvaloa (10 000 luksia), mieluiten aamulla. Tämä on tärkeää hyvän vuorokausirytmin luomiseksi.

8. Syö itsesi väsyneeksi

Se, mitä syöt illalla, vaikuttaa myös uneen. Paljon rasvoja ja proteiineja ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista, koska ruoansulatus saa silloin paljon työtä. Mutta sinun ei myöskään pitäisi mennä nukkumaan nälkäisenä, koska verensokerisi laskee yön aikana.

Suosittelemme kokeilemaan myös melatoniinivalmistetta, jotta voit nukkua paremmin. 8hours sisältää 1 mg melatoniinia, mikä auttaa lyhentämään nukahtamiseen kuluvaa aikaa. B6-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Juuri nyt voit kokeilla tätä suosittua unituotetta puoleen hintaan! 

8hours

Kokeile 8hoursin 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.