Oletko yrittänyt nukkua itsesi kevyemmäksi?

Kaloreiden määrän vähentäminen ja liikunnan lisääminen eivät välttämättä riitä laihtumiseksi. Syy, miksi paino pysyy paikallaan, voi johtua yksinkertaisesti siitä, että nukut liian vähän.

Uni on ilmainen lääke, jolla ei ole sivuvaikutuksia, mutta joka vaikuttaa painoon. Nukkuessasi keho vähentää stressihormonin, kortisolin, määrää tuottaakseen muita hormoneja kuten greliiniä ja leptiiniä. Nämä auttavat omalla tavallaan hallitsemaan nälän ja kylläisyyden tunteitasi.

Hyvät yöunet säätelevät leptiinin ja greliinin tasoja.

Poista näläntunne nukkumalla

Greliini on hormoni, jota kutsutaan myös nälkähormoniksi. Nukkuessasi tämän hormonin tasot laskevat ja ruokahalusi pienenee.

Jos nukut liian vähän, kehoosi varastoituu enemmän greliiniä, mikä viestittää aivoillesi, että sinun pitää syödä enemmän.

Leptiiniä kutsutaan usein ruokahaluhormoniksi ja tämä hormoni saa sinut tuntemaan olosi kylläiseksi. Nukkuessasi kehoasi stimuloidaan tuottamaan enemmän leptiiniä. Myös rasva säätelee tätä hormonia. Mitä enemmän rasvamassaa, sitä enemmän leptiiniä.

Lue myös: Sotilaallinen uni kymmenessä minuutissa

Vähäinen unen määrä lisää ruokahalua

Tutkimuksessa, johon osallistui 1000 koehenkilöä, havaittiin univaikeuksista kärsivien greliinipitoisuus 14,9 % korkeammaksi ja leptiinipitoisuus 15,5 % alhaisemmaksi suhteessa riittävästi nukkuvien hormonipitoisuuksiin.

Myös univajeesta kärsivien BMI oli korkeampi kuin riittävästi nukkuvien.

Korkea kortisolitaso

Mikäli et nuku, voit saada enemmän kortisolia, mikä lisää rasvojen varastoitumista kehoon. Liian korkea kortisolitaso voi johtaa painonnousuun ja vaikuttaa haitallisesti lihasmassaan ja vastustuskykyyn.

Polta kaloreita REM-unen aikana

Poltat itse asiassa enemmän kaloreita nukkuessasi kuin vain maatessasi hereillä sängyssäsi. Tämä liittyy univaiheisiin ja erityisesti REM-uneen. Voit lukea lisää täältä, miksi REM-uni on niin tärkeää.

Aivot ovat aktiivisempia REM-unen aikana kuin missään muussa univaiheessa. Joissakin tapauksissa jopa aktiivisempia kuin hereillä ollessa.

Kehosi saa eniten REM-unta aamuvarhain.

Mutta mitä tapahtuu, jos nukut vain kuusi tuntia?

Liian aikainen herääminen voi keskeyttää REM-univaiheen – ajanjakson, jolloin poltat eniten kaloreita. Sao Paulon tutkimukseen osallistujat lihoivat vuoden aikana kuusi kiloa REM-univaiheen vähenemisen myötä.

Useita haittavaikutuksia

  • Huonosti nukutun yön jälkeen saatat päätyä syömään runsaasti kaloreita, rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita.
  • Huono uni näyttää heikentävän myös aineenvaihduntaa.
  • Univaje saattaa heikentää myös urheilumotivaatiota ja erityisesti sen intensiteettiä. Hyvät yöunet parantavat suorituskykyä ja näin treenaaminen on tehokkaampaa.
  • Huono unenlaatu voi suurentaa kortisolin ja insuliiniresistenssin tuotantoa, mikä puolestaan on yhteydessä painonnousuun ja kakkostyypin diabetekseen.

Hyvät nukkumistavat

Terveellinen ruokavalio ja liikunta yhdistettynä hyviin yöuniin ovat tärkeitä painon pitämiseksi kurissa. Ja voithan aina nukkua itsesi kevyemmäksi: yritä nukkua 7-9 tuntia joka yö.

Voit tehdä monia asioita pitääksesi yllä hyviä nukkumistottumuksia. Tässä 10 nukkumisvinkkiä sinulle, joka kamppailet nukkuaksesi.

Melatoniinivalmiste 8hours auttaa sinua lisäämään melatoniinia kehoosi ja näin sinun on helpompi nukkua hyvin ja herätä sekä virkeänä että levänneenä. 8hours sisältää myös B6-vitamiinia, joka vähentää väsymystä ja uupumusta. Lisäksi 8hours sisältää teaniinia ja kamomillaa.

8hours

Kokeile 8hoursin 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.