Opas reseptivapaista univalmisteista

Joka kolmas pohjoismaalainen kamppailee unen kanssa ja yhä useammat ihmiset valitsevat myös reseptivapaat valmisteet. Miten sinun tulisi ottaa niitä? Mitä ne sisältävät? Mitä sinun pitäisi valita?

Jos sinulla on jatkuvasti vaikeuksia nukahtaa, voi olla houkuttelevaa ottaa unilääkkeitä. Joillakin ongelmat ovat niin laajoja ja pitkäaikaisia, että he tarvitsevat reseptiä ja vahvoja unilääkkeitä, mutta useimmille ihmisille luonnolliset, reseptivapaat valmisteet toimivat yhtä hyvin.

Melatoniini on avain luonnollisen nukkumisprosessin aloittamiseen. Melatoniini on kehon itse tuottama hormoni, joka säätelee unta ja vuorokausirytmiä. Se antaa keholle viestin, että on pimeää ja aika nukahtaa.

Millainen univalmiste kannattaa valita?

On olemassa sekä reseptilääkkeitä että reseptivapaita univalmisteita. Reseptillä saatavat valmisteet voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:

  • Bentsodiatsepiinit apodorm, mogadon, sobril, flunipam, rohypnol.
  • Bentsodiatsepiinin kaltaiset valmisteet imovaani, tsopikloni, stilnokti.

Näitä käytetään unihäiriöiden lyhytaikaiseen hoitoon, levottomuuden ja ahdistuksen lievittämiseen,lihasjännityksen ja kouristusten vähentämiseen sekä anestesian yhteydessä. 

On kuitenkin hyvin monia, jotka eivät halua tai eivät tarvitse tällaisia voimakkaita univalmisteita. Heille luonnollinen vaihtoehto on paljon parempi ja terveellisempi ratkaisu:

  • Univalmisteet ovat pääasiassa melatoniiniin perustuvia ravintolisiä.

Reseptirekisterin luvut osoittavat, että noin puoli miljoonaa suomalaista käyttää melatoniinia nukkuakseen paremmin. Se ei itseasiassa ole niin outoa, koska melatoniini on kehon oma unihormoni, joka auttaa hallitsemaan unisykliäsi.

Mitä melatoniini on?

Melatoniinia kutsutaan myös ”pimeyden hormoniksi”, koska sen eritys alkaa, kun aurinko laskee ja ilta pimenee.

Melatoniinipitoisuudet ovat korkeimmillaan keskellä yötä, noin kello 3-4. Päivän aikana tasot ovat tuskin mitattavissa, koska ne ovat niin matalalla.

Melatoniinipitoisuus nousee illalla (saa sinut uniseksi) ja putoaa aamulla (herättää sinut). Elimistö tuottaa yleensä tarpeeksi melatoniinia tämän rytmin hallitsemiseksi itse. Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, hyödyt melatoniinista tablettimuodossa.

Kuinka paljon melatoniinia tarvitset?

8hours-ravintolisästä löydät 1 mg melatoniinia. Suurimmalle osalle meistä tämä annos riittää nukahtamiseen ja nukut hyvin koko yön.

Milloin sinun pitäisi ottaa melatoniinitabletit?

Ota melatoniini 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vältä tabletin ottamista myöhään illalla tai yöllä, koska se voi saada sinut uniseksi seuraavana aamuna. Hyvä vinkki on ottaa melatoniinia samaan aikaan joka ilta hyvän ja terveellisen vuorokausirytmin ylläpitämiseksi.

Varmista, että nukut 7-8 tuntia sen jälkeen, kun olet ottanut tabletin.

Onko se vaarallista tai riippuvuutta aiheuttavaa?

Melatoniinia pidetään vaarattomana univalmisteena. Älä kuitenkaan ota liikaa tätä unihormonia, koska se voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia.

Suuri etu muihin unilääkkeisiin verrattuna on se, että melatoniini EI aiheuta riippuvuutta.

Sisältääkö se muita unta edistäviä ainesosia?

8hours sisältää lisäksi ainesosia teaniini, kamomilla ja b6, jotka myös auttavat nukahtamaan helpommin. Nukut syvemmin ja hyvin – koko yön.

Jos et nukahtanut lukemalla tätä opasta, sinun on ehdottomasti tilattava ensimmäinen annos 8hours-univalmistetta alla olevasta lomakkeesta. Sitten nukut erityisen hyvin!

8hours

Kokeile 8hoursin 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liitetyillä tiedoilla ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja tilausehdoista ennen tilaamista. Et tilaa vielä mitään.

Lähde:

https://helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno/medikamentell-behandling-av-sovnproblemer
https://sml.snl.no/benzodiazepiner
https://www.kognitiv.no/psykisk-helse/ulike-lidelser/sovnproblemer/ 

http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/when-to-take-a-sleeping-pill-for-insomnia
https://www.piedmont.org/living-better/should-you-take-sleeping-pills